Horoskop, Dnevni horoskop, Nedeljni horoskop, Mesecni, Godisnji, Ljubavni i Uporedni horoskop :: horoskop-e Astro Community ::

Login

Saturn

Astronomske činjenice

Polarni prečnik 108 700 km
Spljoštenost je za 1/10 veća nego kod ostalih planeta, zato je primetna i golim okom
Masa je 3500 puta manja od Sunčeve
Okreće se oko svog polarnog prečnika pod uglom od 64 stepena
... a prema ravni ekliptike pod uglom od 62 stepena
Planetina rotacija iznosi 10h 14'
Godina ima 25 239 dana
Temperatura atmosfere iznosi - 150 stepeni Celzijusa.
Ovaj džin sačinjen od gasova, okružen širokom ogrlicom ledenih prstenova, sa svojih 18 satelita koji kruže oko njega od kojih je šesti po redu Titan ujedno i najveći [nešto je manji od Zemlje i jedini je kod kog je pronađena atmosfera]. Saturn je dovoljno je velik da bi u njega moglo da stane 95 planeta veličine Zemljine kugle ali je njegova gustina toliko mala da bi, kada bi postojao dovoljno veliki okean u koji bi mogao da se spusti - Saturn po njemu plutao.

Saturn je jedan od četiri gasovita giganta. Drugi je po veličini, odmah posle Jupitera, a po redu je šesta planeta Sunčevog sisitema. Njegovi prelepi prstenovi oduvek su privlačili zaljubljenike zvezdanog neba. U odredjenim situacijama kad je Saturn u povoljnom položaju ovi prstenovi se mogu uočiti i običnim dvogledom. Pripada grupi takozvanih jovijanskih planeta ( zajedno sa Jupiterom, Uranom i Neptunom). Sastavljen je od tečnih gasova (vodonika i helijuma), sa malim kamenim jezgrom prečnika 20.000km. oko kog se nalazi sloj leda debljine 5.000 km. Njegova putanja oko Sunca je skoro kružna i on oko Sunca obidje jedan krug za 29 godina i 167 dana. Na toj putanji njegova najveća udaljenost od Sunca iznosi 1507 miliona km. a najbliža tačka nalazi se na 1347 miliona km. Period koji je potreban da dodje u opoziciju sa Suncem ( da bude u ravnoj liniji sa našom planeto i Suncem) iznosi 378 dana i tada je on u najpovoljnijem položaju sa osmatranje. Njegova orbita je nagnuta u odnosu na ravan ekliptike za 2,5o , a nagib ose rotacije je 26o 44¨. Jedan dan na Saturnu traje 10 sati i 14 min. Njegova brza rotacija je rezultira velikom centrifugalnom silom koja stvara vidnu spljoštenost na polovima, tako da je njegov ekvatorijalni prečnik 120.500 km. a na polovima on iznosi 107.700 km. Iz istih razloga na njemu vladaju stalni jaki vetrovi i oluje, pogotovo u ekvatorijalnom delu gde dostižu brzinu od 1800 km/h. I on, kao i Jupitar ima svoje pege ( iako manje od popularne Jupiterove crvene pege) stvorene jakim uraganima. On je planeta sa najmanjom gustinom u Sunčevom sistemu, tj. njegova srednja gustina iznosi samo 704 kg/m3 , što je manje i od srednje gustine vode, tako da on nebi mogao da potone kad bismo ga spustili u neki okean. Njegova zapremina je 744 puta veća od Zemljine, ali je ipak bez obzira na njegovu veličinu, on samo 95 puta teži od Zemlje. U atmosferi Saturna se mogu naći kristali amonijaka, metan, sumpor, fosfor i ugljovodonici koji Saturnu daju pruge živopisnih boja. Temperatura na Saturnu je prilično ujednačena tj. i danju i noću ona iznosi -180o sa oscilacijom od par stepeni. Saturn ima užasno jako magnetno polje, koje je 1000 puta veće od magnetnog polja naše planete i čak 20 puta veće od Jupiterovog.
Sa svojim prstenom i mnoštvom satelita koji kruže oko njega, za Saturn možemo slobodno reći da ima svoj zasebni sistem. Zahvaljujući napretku astronomije, *Pioniru 11* i misiji *Vojadžer 1 i 2* sada se već dosta toga zna o njegovom prestenu. U početku se smatralo da se on sastoji iz tri dela ( A, B i C) razdvojenih Kasinijevom pukotinom, ali upućivanjem letelica prema ovoj planeti 70-tih godina broj prstenova se povećao na 6, a odnedavo naučnici su shvatili da je Saturnov prsten rasčlanjen na stotine delova i to ne samo po širini već i po debljini i svi oni se nalaze u ekvatorijalnoj ravni na prostoru širine 75.000 km. Prvi najbliži prsten počinje na visini od 2.600 km od Saturna.
Oko Saturna i njegovih prstenova kruži i preko 30 satelita. Najveći od njih je Titan otkriven još 1665.g. Veći je i od Plutona i od Merkura i za njega se dugo mislilo da je najveći satelit u Sunčevom sistemu ( od njega je veći samo Jupiterov Ganimed). Njegov prečnik je 5150 km. a njegovu površinu skriva gusti sloj atmosfere sastavljen od azota, metana, argona i vodonika. Temperatura na površini Titana iznosi oko -180o C. Ovih dana je Titan veoma aktuelan, jer je dok ovo pišem u toku misija Kasini-Hajgens, koja istražuje Saturnov svet. 14.01.2005. sonda Hajgens se spustila na površinu Titana i otkriva nam čudesan svet ispod guste atmosfere. Na Titanu se kriju vulkani, kanjoni, reke...tamo padaju metanske kiše koje se slivaju u niže delove i stvaraju reke, jezera i mora. Na Titanu se odvijaju isti geofizički procesi kao i na Zemlji, sa razlikom u hemijskim sastavima. Čekamo dalje rezultate ove misije. Od ostalih satelita tu su Rea ( 1530 km. prečnika), Japetus (1460 km.), Diona ( 1120 km.), Tetis ( oko 1000 km.), Mimas, Enceladus.

DrDule Design © Spicum.com. All rights reserved.

Top Desktop version

Threesome
Creampie
Blowjob
Blowjob
Threesome
Orgy
Blowjob
Orgy
Blowjob
Blowjob
Orgy