Horoskop, Dnevni horoskop, Nedeljni horoskop, Mesecni, Godisnji, Ljubavni i Uporedni horoskop :: horoskop-e Astro Community ::

Login

Mesec

Plavi Mesec

plavi mesec

"Plavi mesec" obasjaće nebo 31. avgusta.
U petak, 31. avgusta, pun, "plavi" mesec će obasjati naše nebo, najavili su astronomi.

Mesec će dosegnuti punu fazu u petak u 13.58 časova, drugi put u avgustu (prethodno je pun mesec bio 1. avgusta). Nakon toga, dva puna meseca u jednom kalendarskom mesecu neće se moći videti do 2015. godine (1. i 31. jula).
"Plavi mesec" zapravo nije plave boje. Ovaj termin se povezuje sa "ekstra" punim mesecom, odnosno to je uštap koji se pojavljuje po drugi put u istom kalendarskom mesecu, a ime i značenje je dobio zahvaljujući grešci.

U istoriji je termin "plavi mesec" bio korišćen za iracionalne događaje, dok se u prvoj polovini 20. veka odnosio na treći puni mesec u jednom godišnjem dobu, koje je imalo četiri umesto uobičajena tri uštapa. Tokom vremena se definicija "plavog meseca" izobličila.
Grešku je 1946. načinio astronom-amater Džejms Hju Pruet, koji je, pišući za magazin "Nebo i teleskop" (Sky & Telescope), naveo: "Sedam puta u 19 godina bilo je - i još uvek je - 13 punih meseca godišnje. Ovo znači da imamo 11 kalendarskih meseci sa po jednim uštapom i jedan mesec sa dva. Ovaj drugi u meseci zove se plavi mesec". Greška je kasnije ispravljena, ali i ponovljena. Magazin je 1999. priznao grešku, koja je u međuvremenu dovela do današnje definicije: drugi uštap u kalendarskom mesecu.

Ovaj fenomen događa se u proseku svake 2,7 godine, a nekada i češće. Tako se "plavi mesec" 1999. pojavio u januaru i u martu, dok u februaru te godine nije bilo uštapa.
Astronomi ukazuju da "plavi mesec" postoji jer naš kalendar nije savršeno usklađen sa lunarnim mesecima. Našem satelitu treba 29,5 dana da napravi orbitu oko Zemlje, a tokom tog vremena mi posmatramo njegove različite faze. Ali kalendarski meseci, osim februara, imaju 30 ili 31 dan, pa povremeno dva uštapa uđu u jedan kalendarski mesec.
Tako će se "plavi mesec" videti ovog avgusta, ili septembra – za stranovnike regiona Kamčatka u Rusiji i Novog Zelanda (1. i 30. septembra).

Stvarno plavi i zeleni Mesec
Mesec stvarno može da da poplavi, čak i da pozeleni. Tako je zabeleženo da je Mesec bio plav 27. avgusta 1883. i 26. sepetembra 1950. Plavu boju Meseca uzrokuje prašina u atmosferi, koja rasipa svetlosne zrake. Beli mesečev zrak se sastoji od više raznobojnih zraka, svaka sa svojom talasnom dužinom. Zraci crvene boje najvećih su talasnih dužina i više se rasipaju, pa do nas stižu zraci kraćih talasnih dužina - plave boje, pišu stručnjaci. Takođe, prašina zbog koje je Mesec "plav" nije obična. Plavi mesec su 1883. uzrokovale čestice prašine iz vulkana Krakatoa, a 1950. veliki šumski požari u Kanadi. "Zeleni mesec", za čiju je boju isto bila odgovorna atmosfera, registrovan je 17. januara i 27. februara 1884. u Švedskoj, a efekat je trajao po tri minuta.

Postoji čitava zavrzlama oko termina plavi Mesec, ali mi ćemo se zadovoljiti ovim tumačenjem: plavi Mesec je drugi pun Mesec u jednom kalendarskom mesecu. Kalendarski mesec traje 30, ili 31 dan (februar 28, odnosno 29 dana u prestupnoj godini), a vremenski period između dva puna meseca je 29,5306 dana. Dakle, u toku jednog kalendarskog meseca naš satelit može da prođe dva puta kroz uštap, tj. pun Mesec. Izuzetak je februar koji traje kraće od prolaska Meseca kroz sve svoje faze. Plavi Mesec se događa, u proseku svake 2,7 godina.
Logično je da će se plavi Mesec češće dešavati u mesecima koji traju po 31 dan i da je nemoguć u februaru čak i za vreme prestupne godine, jer je i tada februar kraći od vremenskog perioda koji je potreban da Mesec prođe kroz sve svoje faze.
Moguće je da u jednoj godini bude i dva plava meseca. To se događa četiri ili pet puta u jednom veku. Zadnji put to to je bilo 1999, kada je Mesec dva puta bio pun u januaru i u martu. Sledeći dvostruki plavi Mesec biće 2018.

2) Kao fraza, izraz plavi mesec označava nešto što se jako retko dešava, samo ponekad ili možda i nikad. Izraz dolazi iz engleskog jezika (Blue Moon) i poznat je više od četiri veka. Kod nas u nekim varijantama značenja odgovara frazi “kad na vrbi rodi grožđe”.

Izvor

DrDule Design © Spicum.com. All rights reserved.

Top Desktop version

Threesome
Creampie
Blowjob
Blowjob
Threesome
Orgy
Blowjob
Orgy
Blowjob
Blowjob
Orgy