Horoskop, Dnevni horoskop, Nedeljni horoskop, Mesecni, Godisnji, Ljubavni i Uporedni horoskop :: horoskop-e Astro Community ::

Login

Mesec

Super Mesec

Pun Mesec u noći 6. biće neobičan, približiće se Zemlji na minimalnom rastojanju, izgledaće 14% veći i biti 30% svetliji. Mesec će proći tačku Zemlje u perigeju - najbliže Zemlji. U 03.3 4GMT (07.34 CET), udaljenost do Meseca će iznositi 356 000 953 kilometara, ili oko 16.000 milja bliže nego obično. Udaljenost Meseca od Zemlje varira jer je njegova orbita u obliku elipse, a ne kruga.  Poslednji "Supermesec" mogli smo da vidimo u martu prošle godine.
Perigej je često povezan sa neobičnim dogadjajima, čak i nesrećama koje se dogadjaju na planeti u ovom intervalu - jedan od primera je i činjenica da je upravo kratko rastojanje od Zemlje do Meseca uticalo na kolaps "Titanika".  

Američka svemirska agencija NASA je najavila je da će večeras na nebu dominirati "super Mesec", astronomski fenomen koji ljudi viđaju samo par puta za svoga života. 
Radi se o prilično retkoj podudarnosti - pun Mesec u trenutku kad je na svojoj orbiti u najbližoj tački Zemlji, objašnjava NASA na svom internet sajtu. Mesec će zbog toga delovati puno veći nego obično, posebno kada je blizu horizontu, što NASA naziva "Mesečevom iluzijom", jer tada zbog optičke varke deluje nestvarno. Astronom Geza Đuk iz Adlerovog planetarijuma u Čikagu je izjavio za Nešenel džiografik da će "super Mesec" biti vidljiv skoro cele noći. 
Njegova je preporuka: "Gledajte pun Mesec kada izlazi iznad istočnog horizonta dok Sunce zalazi na zapadnom horizontu, biće to prekrasan i nadahnjujući prizor".
Poslednji put je "super Mesec" viđen 28. marta 1983.

Džef Čester iz Američke mornaričke opservatorije izjavio je da će, ipak, razlika teško biti primetna golim okom. Kao i svaki put kada je Mesec pun, izgledaće veći kada je bliži horizontu, odnosno u vreme zalaska Sunca.
"Planete, pa tako i Mesec, kreću se duž jedne linije po nebu. To je krug ekliptike, što znači da se uvek ređaju duž njega. I Mesec se takođe kreće duž ovog kruga nebeske sfere. Kada je u perigeju, Mesec je najbliži Zemlji, a kada je u apogeju, nalazi u najudaljenijoj tački svoje orbite. Međutim, ljudsko oko ne može da primeti razliku u sjaju ili veličini Meseca u kojoj god da je on tački, suprotno spektakularnim ali netačnim tvrdnjama koje se mogu pročitati na Internetu", tvrdi astronom Branko Simonović.
Mesečev perigej poklapa se sa punim Mesecom 5. maja, pa će to istovremeno biti i trenutak kada će neko nebesko telo biti najbliže Zemlji. Udaljenost Meseca i Zemlje varira za oko 3 odsto, što se događa zato što Mesečeva orbita ne predstavlja savršen krug. Za razliku od perigeja, 28. novembra ove godine Mesec će biti na najudaljenijoj tački od Zemlje.
Naučnici upozoravaju da nema razloga za paniku. Doduše, doći će do porasta i smanjenja plime i oseke, jer će Mesec delovati silom privlačenja većom za 42 odsto u odnosu na trenutak kada opet bude u udaljenom položaju.
Samoubistva, saobraćajne nesreće, svađe, nesanice, samo su neke od posledica koje nastaju usled punog Meseca, tvrde pojedini astrolozi. Lekari, pak, kažu da pun Mesec utiče samo na psihički nestabilne osobe koji nervozu i depresiju neretko pravdaju silama nebeskih tela.
"Tačno je da se u noći punog Meseca javlja više pacijenata sa psihičkim tegobama, ali nikad se nije desilo da se zbog punog meseca poveća i broj onih sa zdravstvenim problemima poput povećanog krvnog pritiska, šećera ili slično. Kriza je, narod je pod velikim stresom, pa smo skloni da zdravstvene tegobe često pripisujemo nekim drugim "silama". Naravno, ne treba zaboraviti da, kao što na ljude utiču klimatske i vremenske promene, i Mesec može imati svoj uticaj", smatra specijalista opšte medicine Milica Nikolić.

Uskoro ćete provesti još jednu noć punog Meseca, pa ćete sami moći da prosudite da li utiče i na vas.

p.s. Hitna pomoć je tokom noći obavila 133 intervencije, od kojih 24 na javnom mestu, a lekarima su se najčešće javljali astmatičari i osobe sa karcinomima.
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/hronika/story/218699/Sino%C4%87+u+pet+saobra%C4%87ajnih+udesa+pet+osoba+povre%C4%91eno.html 

DrDule Design © Spicum.com. All rights reserved.

Top Desktop version

Threesome
Creampie
Blowjob
Blowjob
Threesome
Orgy
Blowjob
Orgy
Blowjob
Blowjob
Orgy