Horoskop, Dnevni horoskop, Nedeljni horoskop, Mesecni, Godisnji, Ljubavni i Uporedni horoskop :: horoskop-e Astro Community ::

Login

Jupiter

Mitologija o Jupiteru

Zevs ima osobine hindoevropskog božanstva svetlosti i neba koje "vedri i oblači", ljuti je gromovnik koji gađa munjama, ali i dobri bog koji daje kišu.
Njegova je sveta ptica bila zlatni orao kojeg je uvijek držao pored sebe, a često je i sam preuzimao njegovo obličje. Poput Zevsa, orao je bio simbol snage, hrabrosti i pravde.
Zevsovo najdraže drvo bio je hrast, simbol snage, ali su mu posvećivana i maslinova stabla.
Olimpija je bila središte svih onih koji su hteli častiti svog vrhovnog boga, tamo su se održavale i poznate Olimpijske igre. Postojao je i Zevsov oltar napravljen od pepela, od ostataka žrtvovanih životinja.
Na oltaru je bio i Zevsov kip u Olimpiji, jedno od sedam svetskih čuda, božanski kip od slonove kosti i ebanovine, bogato ukrašen zlatom i dragim kamenjem. Vjerovalo se da ga je napravio vajar Fidija, a Grci su smatrali nesretnim onoga ko nije vidio taj kip.

Rođenje
Kron je rano od svojih roditelja saznao da će ga sa prestola svrgnuti njegov sin, baš kao što je on to učinio svome ocu Uranu. Kako bi sprečio proročanstvo Jupiter je gutao svoju tek rođenu decu - Demetru, Heru, Hada, Hestiju, kao i Rejinu i njegovu decu. Kad su se rodili Posejdon i Zevs, Reja je iznijela Geji plan da spasi svoju decu. Reja je potajno rodila Zevsa na Kreti, a Kronu je dala kamen umotan u povoje (znan kao omphalos kamen). Takođe je, prema nekim izvorima, Kron progutao i kozu misleći da je Posejdon.
U nekim verzijama mita Zevsa je na Kreti odgajila koza Amalteja, a naoružani igrači Kouretes bi vikali i pljeskali kako bi sakrili detetov plač od Krona. U drugoj verziji mita, Zevsa je odgajila nimfa Adamanteja koja ga je sakrila obesivši ga na drvo užetom tako da je bio između zemlje, neba i mora kojima je vladao njegov otac Kron. Poslednja verzija mita govori da ga je odgajila njegova baka, Geja. Postoje još ređe priče da ga je odgojila nimfa Kinosura koju je, a da bi joj zahvalio, Zevs je postavio među zvijezde, ili da ga je odgajila nimfa Melisa koja ga je dojila kozjim mlekom.

Svrgavanje Krona
Kad je stasao, Zevs je iskoristio napitak koji mu je dala Geja i tako je povratio svoje potomke u obrnutom redosledu - prvo kamen, zatim kozu, a potom sve ostale potomke. Kamen je stavljen u pokrajinu Piton, nazvanu po istoimenom čudovištu. U drugoj je verziji mita Metida dala Kronu sredstvo za izazivanje povraćanja kako bi ispljunuo svoje potomke. Treća inačica govori da je Zevs rasekao njegov trbuh.
Nakon što ih je oslobodio, Zevs je u ratu, tzv. Titanomahiji zajedno s Titanima, Gigantima, Hekatonhirima, Kiklopima i svojom braćom i sestrama svrgnuo svoga oca. Nakon toga je zatvorio Titane u Tartar, sve osim Atlanta, Epimeteja, Metidu, Okeana i Prometeja. Geja je potom rodila čudovište Tifona kojim bi se osvetila za zatvorene Titane, ali je Zevs ipak pobijedio.
Napokon su pobedili nakon decenije ratovanja su olimpski bogovi sklopili primirje i izvlačeći slamke raspodelili vlast - Zevs je lukavstvom dobio nebo i zemlju, Posejdon more, a Had podzemni svet.

Zevs i Hera
Zevsova je žena bila njegova sestra Hera, ali su se njih dvoje vrlo često sukobljavali. Uvređena njegovim brojnim prevarama, ona ga je često ponižavala na sitne spletkarske načine. Iako joj je Zevs poveravao sve svoje tajne, a često i prihvatao njene savete, on joj nikada nije potpuno verovao, a ona je dobro znala da je on u stanju da i na nju baci munju, ako bi ga uvredila preko mere.
S Herom je imao Aresa, Hefesta, Ilitiju i Hebu, ali različite verzije mita opisuju da je Hera tu decu rodila sama, uglavnom zato što je bila ljubomorna zbog Zevsa, koji je sam na svet donio Atenu.
Poznate su i brojne alegorije o Zevsovoj seksualnoj naravi i njegovim delima. Kad mu je majka Reja, predvidevši kakve će sve nezgode izazvati njegova pohlepna priroda, zabranila da se ženi, on joj je zapretio da će je silovati. Ona se na to smesta pretvorila u otrovnu zmiju, ali Zevsa ni to nije obeshrabrilo nego se i on pretvorio u mužjaka te je, savivši se oko nje u nerazmrsiv čvor, ostvario svoju pretnju.

Zevs se upuštao u brojne afere, ali se često bojao Herinih reakcija , i svojim izabranicama dolazio u raznim oblicima. Europu je posećivao u obliku bika, Ledu kao labud, Kalisti je došao u obličju Apolona/Artemide, Danaji, Persejevoj majci, stigao je u obličju zlatne kiše.
Upuštao se u veze i s muškarcima, a najpoznatiji je mit o Ganimedu kojeg je u obličju orla doveo na Olimp da mu postane ljubavnik i sluga.
Uprkos brojnim slabostima karakterističnima za sasvim običnog čoveka, Grci su ovog vrhovnog boga obožavali, posebno u Dodoni i Olimpiji. Od svih potomaka najdraži mu je bio Herkul kojeg je posmrtno postavio na Olimp kao božanstvo.

Svrgavanje Zevsa

Zevsov je otac Kron svrgnuo svoga oca Urana, a to se isto trebalo dogoditi i samome Zevsu. Eshil u svome Okovanom Prometeju donosi da je Prometej znao koja će Zevsova žena nositi dijete koje će ga svrgnuti, ali nije htio to reći. To je bio još jedan razlog njegova kažnjavanja.

Rimska mitologija
Jupiter otac i gospodar bogova u klasičnoj staro-rimskoj mitologiji. Pobedio je Titane, svrgnuo svog oca Saturna, dao Neptunu more, Plutonu pakao, a za sebe zadržao nebo i zemlju. Ime je dobio po vrhovnom bogu starih Rimljana, kog su Grci zvali Zevs.
Jupiter je bog svetla. On šalje grmljavinu i munju, zaštitnik je pravde, istine, ćudoređa, vojsku zaustavlja u begu i dosuđuje joj pobedu.
U istorijsko doba je Jupiter Optimus Maksimus glavno božanstvo Rima. Najstariji hram rimskog državnog kulta na kapitoliju posvećen je Jupiteru, Junoni i Minervi; u njemu je senat donosio odluke o objavljivanju rata, tu su se potpisivali međunarodni ugovori i vojskovođe prinosili žrtve, a pobednički imperatori su na povratku u Rim u trijumfalnoj povorci najprije polazili u Jupiterov hram. Po Rimskom Carstvu podizani su mnogi hramovi u čast Jupitera (najčešće na brežuljcima) koji su predstavljali simbol rimske moći. U čast Jupiteru priređivale su se svake godine u septembru ludi Romani.

 

 

DrDule Design © Spicum.com. All rights reserved.

Top Desktop version

Threesome
Creampie
Blowjob
Blowjob
Threesome
Orgy
Blowjob
Orgy
Blowjob
Blowjob
Orgy