Horoskop, Dnevni horoskop, Nedeljni horoskop, Mesecni, Godisnji, Ljubavni i Uporedni horoskop :: horoskop-e Astro Community ::

Login

Jupiter

Juno lansiran ka Jupiteru

Svemirska letelica Džuno (Junona), američke svemirske agencije NASA, krenula je u petogodišnju misiju ispitivanja planete Jupiter, najveće u solarnom sistemu.
Sonda je lansirana raketom Atlas V661, iz Kejp Kanaverala, na Floridi. Jupiter je peta planeta sunčevog sistema, sa orbitom između Marsa i Saturna.
Kada se bude odvojila od potisne rakete Džuno će razviti tri velika solarna panela koji će obezbeđivati napajanje energijom tokom čitave petogodišnje misije. Ranije sonde američke agencije poslate ka udaljenim planetama nosile su minijaturne nuklearne generatore struje. Kada jula 2016. godine bude ušla u orbitu oko Jupitera sonda Džuno će za sobom imati dve milijarde i 800 miliona kilometara puta, tokom koga će još jednom proći blizu zemlje kako bi iskoristila zemljinu gravitaciju za ubrzanje kretanja.
Mnogi astronomi kažu da je Jupiter verovatno bila prva planeta formirana u sunčevom sistemu, od ostataka materijala od koga je nastalo Sunce, pre četiri i po milijarde godina. Naučnici se nadaju da će im saznanja o nastanku Jupitera pomoći da reše mnoge tajne nastanka solarnog sistema. Najveća planeta u sunčevom sistemu, Jupiter, 1300 puta je veća od Zemlje a sastoji se uglavnom od vodonika i helijuma. Kraj nje su u prošlosti proletele sonde Pionir i Vojadžer, a oko nje obletala sonda Galilej. 
Inženjer Tim Halbruk rukovodi gradnjom sonde u čistoj sobi kompanije Lokid-Martin. "Ova misija će se baviti poreklom našeg solarnog sistema. Pokušaćemo da shvatimo kako je solarni sistem nastao", kaže Halbruk.
Džuno će ispitivati snažno magnetsko polje i atmosferu Jupitera i pokušaće da otkrije da li ima čvrsto jezgro. Da bi imala dovoljno energije za instrumente sonda će imati tri ogromna krila sa solarnim ćelijama.

 

 

NOVO!!! NAJBRŽI ODGOVOR NA SVA VAŠA PITANJA 
TELEFONSKA KONSULTACIJA

 

 Tim Halbruk
"Ovo će biti prvi put da ćemo ići tako daleko od Sunca ali ćemo za proizvodnju struje koristiti Sunčevu, a ne nuklearnu energiju. Tri krila imaće površinu od 60 kvadratnih metara. Krug te površine imao bi prečnik od 18 metara", kaže Halbruk.
Ali solarni sistem proizvodnje struje ima svoja ograničenja.
"Odmah po lansiranju, kada se razmotaju, solarne ćelije davaće maksimalno 18 kilovata struje. Ali kada sonda stigne do Jupitera iste ćelije će generisati samo 400 vati. Prvo je dovoljno za napajanje nekoliko kuća, a drugo za nekoliko sijalica", kaže Halbruk.
NASA kaže da su današnje solarne ćelije 50 odsto efikasnije od onih pre 20 godina, dok današnji uređaji troše manje struje. Puno napajanje biće im potrebno samo 6 sati dnevno, tokom 11-dnevnog obletanja oko Jupitera. Džuno će do Jupitera stići jula 2016. godine.

Junona, svemirska letelica na solarni pogon, poletela je u petak (5. Avgust 2011. 9:26 pm) iz baze Kejp Kanaveral na Floridi na petogodišnje putovanje ka Jupiteru, najvećoj i verovatno najstarijoj planeti Sunčevog sistema.
Ako sve bude kako treba, posle pređenih 2,7 milijardi kilometara, Junona će ući u orbitu oko Jupiterovih polova 4. Jula 2016. godine. 
Naučnici se nadaju da će uz pomoć Junone naći odgovore na neka od osnovnih pitanja o nastanku Sunčevog sistema.
"Kako je nastao Jupiter i kako je evoluirao. Šta se zaista dogodilo u Sunčevom sistemu što je na kraju dovelo do pojave svih nas", rekao je astrofizičar Skot Bolton.
On je opisao Jupiter kao vremensku kapsulu koja je zadržala najviše ostataka od nastanka Sunca, pre skoro pet milijardi godina, a zbog svoje masivnosti i snažnog gravitacionog polja, Jupiter je uspeo da zadrži taj prvobitni materijal. Astronomi smatraju da je Jupiter najverovatnije najstarija planeta Sunčevog sistema.
Junona nije praćena posadom, ali nosi tri male Lego figure, napravljene od posebne vrste aluminijuma.
Figure predstavljaju italijanskog renesansnog naučnika Galilea Galileja, koji je otkrio četiri najveća Jupiterova meseca, rimskog boga Jupitera, po kojem je planeta dobila ime i Junonu, njegovu suprugu, po kojoj je nazvan svemirski brod. Junona će oko Jupitera obići 33 puta, a svaka orbita trajaće po 11 dana - ukupno godinu dana.
Junona će takođe pokušati da utvrdi količinu vode i kiseonika u Jupiterovoj atmosferi, kao i da li je jezgro te planete čvrsto ili gasovito.
Svemirska letelica opremljena je različitim instrumentima, među kojima je i kamera, a nosi i malu ploču u čast Galileja. Na ploči je prikazan Galilejev autoportret i njegov opis posmatranja Jupitervih meseca, prikazan njegovim rukopisom iz 1610. godine.
Misija koja je koštala 1,1 milijardu dolara okončaće se 2017. godine, kada će se Junona zariti u površinu Jupitera.

 

DrDule Design © Spicum.com. All rights reserved.

Top Desktop version

Threesome
Creampie
Blowjob
Blowjob
Threesome
Orgy
Blowjob
Orgy
Blowjob
Blowjob
Orgy